Ik ben verliefd op iemand van een ander geloof, wat nu?

Verliefd op iemand van een ander geloofMensen die elkaar vaak ontmoeten, zullen elkaar ook lief hebben. Je valt op iemand omdat je die persoon leuk, knap en aardig vindt. Iemand past bij je en je voelt je helemaal gelukkig als je die persoon ziet. Alleen al bij het horen van zijn of haar stem vliegen de vlinders als een dolle door je buik.

Verliefdheid, we hebben het allemaal vaak genoeg meegemaakt. Het onbeschrijfelijke gevoel van geluk en warmte. Mensen worden verliefd op elkaars karaktereigenschappen, gelaatskenmerken of doen en laten. Niet omdat zij van hetzelfde geloof zijn of in hetzelfde geloven. Maar wat doe je nu als je gevoelens krijgt voor iemand die geen christen is?

Geen christen, wel verliefd

Geen paniek, jouw gevoel is normaal en menselijk. De Bijbel waarschuwt ons om niet te trouwen met iemand van een ander geloof (of iemand die geen geloof heeft). Je zit dus niet in een makkelijke situatie, dat beseffen we.

Begrijp goed dat verliefdheid ook een tijdelijk karakter kan hebben. Je bent nu verliefd en daardoor ook blind voor zaken waar je normaal gesproken op zou afknappen. Laat deze verliefdheid ook even z’n gang gaan, het is namelijk onmogelijk om het te stoppen.

Wat kun je dan wel doen? Hieronder staan enkele stappen die je kunt ondernemen om beter met deze gevoelens om te gaan.

  • Verliefdheid: Bepaal voor jezelf waar jouw verliefdheid op gebaseerd is. Schrijf op waarom je deze persoon leuk vindt en wat de redenen zijn dat je verliefd bent.
  • Relatie: Bepaal daarna ook wat jij zelf belangrijk vindt in een relatie. Welke karaktereigenschappen moet iemand hebben en waar wil je voor leven en vechten in een relatie.
  • Geloof: Als laatst bepaal je welke plek het geloof heeft in jouw leven. Waar staat het geloof en welke normen en waarden vind jij belangrijk.

Het kan zo zijn dat je overal een aantal dingen hebt opgeschreven die overeenkomen met elkaar. Dat maakt niet uit, dat is juist goed. Leg alle zaken die je hebt uitgeschreven naast elkaar en vergelijk wat je hebt opgeschreven bij verliefdheid met relatie en geloof. Het is in de regel vaak zo dat wat jij hebt opgeschreven onder verliefdheid, niet strookt met geloof en relatie. Echter komen de punten onder relatie wel overeen met de punten onder geloof.

Dit wil zeggen dat jouw verliefdheid een tijdelijke karakter heeft. Je bent op iemand verliefd omdat je die persoon nu leuk vindt. Als geloof een belangrijke plaats in je leven heeft dan gaat jouw verliefdheid nooit gepaard met een langdurige relatie. Dat is ook niet gek, want uiteindelijk wil je toch met je partner kunnen praten over je geloof. Ondanks verschil in mening delen jullie wel dezelfde denkbeelden. Dit is wat jullie gelukkig gaat maken.

Ben je het niet eens en is het gevoel van verliefdheid toch nog sterker dan de kracht van je geloof? Probeer dan met de kracht van God de verleiding te weerstaan en voor jezelf te bepalen of degene daadwerkelijk iemand is met je in de toekomst je leven wilt delen. Als dat zo is dan ben je uiteraard vrij om te staan waar je wilt. Het zal dan wel moeilijk zijn om het christelijk geloof bij jezelf (en in de toekomst bij je kinderen) in stand te houden.

Speak Your Mind

*