Wat zegt de Bijbel over Seks?

Seks bij christenenSeks, een lastig onderwerp voor vele christenen maar tegenwoordig hier in Nederland geen taboe meer. In het hedendaagse leven word seks gebruikt in alle zaken die we als normaal beschouwen; muziek, films, tijdschriften, radio etc. Het is een onderwerp dat ook buiten het christendom steeds meer bespreekbaar wordt.

Dit is allemaal met een goede reden. Het is namelijk belangrijk om al in een zo vroeg mogelijke stadium te weten wat seks inhoud, of sterker nog; wat goed of slecht is. Het niet bezitten over inhoudelijke kennis over seks (zowel jong als oud) is hetzelfde als jezelf niet beschermen tegen het kwade van buitenaf.

Seks als bescherming

Het in opspraak komen van de kerk i.v.m. ontucht van priesters bewijst dat kinderen toelichting nodig hebben over dit onderwerp. Als kinderen weten dat seks op jonge leeftijd slecht is, dan kunnen zij zichzelf beschermen. Bescherming geldt ook voor jongeren die terechtkomen in een levensstadia waar zij niet meer om zaken heen kunnen als seks, drugs en alcohol.

Voorlichting is daarom belangrijk en heeft prioriteit nodig. Alleen zo weten zij wat de gevaren en gevolgen zijn van verkeerd gebruik of zelfs misbruik.

Seks is goed!

De bijbel keurt seks goed. God heeft namelijk niet voor niets twee mensen geschapen die de liefde met elkaar kunnen bedrijven. De mens is geschapen om voort te planten. Het is daarom in het hedendaagse leven niet meer denkbaar om hier niet over te praten.

“En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!” – Genesis 1: 27-28

Behandel seks met respect

Het feit dat seks wordt goed gekeurd door de bijbel, geeft aan dat we hier respectvol mee om moeten gaan. Om ons heen is seks een gemeengoed geworden. De mate van respect is afgenomen en door invloeden van o.a. de media blijkt het normaal om hier al vroeg mee te beginnen.

Seks voor het huwelijk wordt veroordeeld in het christendom. Echter moeten we onze ogen niet sluiten voor het feit dat er genoeg christen koppels zijn die al geslachtsgemeenschap hebben al voor dat zij getrouwd zijn.

Mocht jij tot deze groep behoren? Besef dan dat je je maagdelijkheid niet opnieuw kunt krijgen maar wel vergiffenis voor deze zonde kunt vragen. God vergeeft zondes, maar waar hij niet van houdt is als iemand bewust een zonde opnieuw begaat.

Weersta de verleiding

Heb je problemen met het weerstaan van de verleiding om seks te hebben? Dat is normaal en ieder menselijk wezen heeft deze gevoelens.

Als christen ben je iedere dag bezig om verleidingen te weerstaan. Het weerstaan van een verleiding is daarom ook geen zonde maar wél als je jezelf toegeeft aan een zonde.

“Meer dan een menselijke verzoeking is u niet overkomen. En God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan” – 1 Korintiërs 10:13

Het kan heel moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan. Zeker als je al een keer seks hebt gehad of zielsveel van je partner houdt. Alleen door de kracht van God te gebruiken lukt het jouw (of jullie) om hier niet aan toe te geven.

Comments

 1. Ik ben zelf 14 en heb een vriend van 15.. Wij zijn allebei gelovig en houden erg veel van elkaar!! We hebben een afspraak gemaakt; je mag overal komen als het maar niet onder de kleren is!! Nu weten we niet of dat eigenlijk wel goed is… Hij zit bijvoorbeeld wel aan mijn borsten en billen enzo, alleen we weten eigenlijk niet of dit wel christelijk enzo is.. (We vinden het allebei wel heel fijn..)… Als u antwoord heeft op mijn vraag, kunt u mij dan mailen? (Als u hier een bijbeltekst over weet.. Kunt u die er dan ook bij doen?) alvast bedankt!!

  • Mark Pastoor zegt

   Jullie begeven zich op een gevaarlijk pad. Van zogenaamd onschuldige aanrakingen, komt meer. Dit is een kwestie van tijd. Satan probeert zich in jullie jonge leven binnen te dringen. Wees sterk en zeg NEE!

  • gerda monk eissens zegt

   is een kwestie van zelfbeheersing .maar liever begin niet ermee.houd je sterk tot het huwelyk God zegen jullie.in kracht en wysheid

 2. Ik ben zelf 16 en mijn vriend 17. Ik ben gelovig en hij is ook christelijk opgevoed, maar vindt het geloof nog erg lastig, wel is hij erin geinteresseerd. Hij respecteert het dat ik geen sex voor het huwelijk wil en is het daar volkomen mee eens. Wij hebben samen de afspraak gemaakt dat dan ook niet te doen. Ook niet aan elkaar zitten onder de kleding. Maar wat mag dan wel voor huwelijk ? De Bijbel geeft hier – voor mijn gevoel – niet een heel duidelijk antwoord op. Ik heb er veel vragen over.. Hij zit wel aan mijn billen, en aan mijn borsten. Afspraak is om niet verder te gaan, alhoewel dit erg lastig is op sommige momenten. Heeft u hier advies voor, of uw mening? Ik zou het zeer op prijs stellen! Alvast bedankt!

 3. Ik heb geen relatie officieel met een jongen, maar toen ik een weekend bij hem was zijn we met elkaar naar bed geweest. Voor mij was het de eerste keer, hij was al meer ervaren (en overigens ook niet echt christelijk). Ik denk niet dat dit een zonde is of iets dergelijks. God was ook een mens en in Hem is de wet ook vervult. Daarbij moeten we de dingen denk ik ook in historisch perspectief zien. Je moet als christen niet zomaar met iedereen naar bed gaan, maar seks voor het huwelijk is denk ik niet verkeerd. Ik denk dat die regel er enkel was om mensen te beschermen, zodat ze niet met jan en alleman het bed in duiken.

 4. Door de schrijver van dit artikel wordt gesteld dat seks voor het huwelijk per definitie een zonde is. Ik mis echter onderbouwing.
  Gesteld wordt dat seks voor het huwelijk veroordeeld wordt in het christendom. Dit is nogal veelomvattend. Bedoelt de schrijver misschien dat seks voor het huwelijk in de Bijbel verboden wordt? Dan ook graag onderbouwing.
  Ik durf echter te stellen dat seks voor het huwelijk per definitie (!) niet verboden wordt in de Bijbel. En deze discussie durf ik aan, met argumenten.
  Hiermee wil ik echter niet stellen dat je er maar ‘op los moet leven’, maar dat is een andere discussie. Maar een verantwoorde monogame liefdesrelatie waarin seks een plaats heeft wordt niet in de Bijbel veroordeeld, en betreft geen zonde.

  • Optimist zegt

   Begin maar eerst met jou onderbouwing… die heb je niet. Niet op ‘los’ leven maar wel seks voor het huwelijk? Graag onderbouwing. Ik durf ook de discussie aan!

 5. Wat zou het heerlijk zijn als er eenduidige richtlijnen kwamen over dit onderwerp. Nog steeds wordt het in de kerken als een ondergeschoven kindje behandeld. Mijns inziens komen daardoor juist heel veel problemen van terwijl die met goed onderwijs voorkomen hadden kunnen worden.

 6. Tom van der Ham zegt

  jammer dat de kern ontbreekt. De Heere heeft ons het huwelijk gegeven man en vrouw zijn samen een ze vullen elkaar aan.
  Maar nu even over dat bouwpakket wat we gekregen hebben.
  Bouwpakket van de Vader, Als rentmeester zelf in elkaar zetten [ geheimenis ] tussen twee mensen.
  Wat is nou verkering; dat is de periode dat je met elkaar afspreekt een relatie op te bouwen tot het moment dat je sex met elkaar hebt. [ uitleg ] Een jonge zal heel veel in het meisje investeren , haar leren kennen, daar is de verkering voor maar op het moment dat het meisje sex heeft, breekt een andere fase aan, dan is de verkering over en dat is jammer, Want juist deze periode is zo belangrijk om aan de relatie te bouwen. Maar deze ook te verdiepen. bij een goede verkering bereik je een respectvollere relatie, stabieler en ook tijdens het huwelijke de periode na de sex, zal de jonge meer knokken voor je relatie. resultaat een gelukkiger en stabieler relatie met een bevredigender seksleven.
  Spreek veel jongeren. Als de meisjes tijdens de verkering gaan twijfelen aan de jongen komt dit meestal door sex, jongen heeft zijn doel bereikt en zal zich minder inspannen. en het meisje voelt dat als verminderde interesse. dat is dus de achtergrond geen sex voor het huwelijk, eerst bouwen tot en dan oogstte in een veilige beschermende omgeving [ het Huwelijk ]
  De verantwoording ligt bij jou !!!!!!!!!

 7. Als je sex voor het huwelijk bent dan ben je toch 1 met elkaar? Ik ben Christen, dus stel dat ik sex met een onbekeerd meisje heb, ontvangt zij dan ook het eeuwige leven?

 8. Anonieeemm zegt

  Hey, ik ben een meisje van 16 jaar en ik ben christen. Ik heb een vriend die net 18 is geworden en we hebben seks met elkaar. Nu wordt er overal in kerken en dat soort dingen geroepen dat seks voor het huwelijk verboden is. Maar wat zegd de bijbel precies? Het is iets heiligs dat je moet delen met degene waarvan je zeker weet dat je met hem/haar een toekomst wil opbouwen. Maar wat nou als ik het nu al weet? Als ik nu al zeker weet dat ik bij mijn vriend wil blijven en hij denkt er hetzelfde over… als je zeker weet dat je met diegene wil trouwen maar je mag nog niet trouwen.. mag je dan ook geen seks hebben?

 9. Hoi,

  ik vind dit heel moeilijk en loop hier een tijdje mee rond. Ik hoop dat iemand mij antwoorden kan geven op mijn vragen. Ik vind dit wel heel gênant en wil daarom ook anoniem blijven. Ik ben zelf een meisje en ik heb al langere tijd gevoelens voor mijn beste vriendin. Ik heb haar wel al eens per ongeluk aangeraakt. Ik durf het er niet met haar over te hebben, want ik weet ook niet hoe zij zich erover voelt. Is het erg om zulke gevoelens te hebben? Wat kan ik hier tegen doen?

 10. Ik hou me vast aan hoe barmhartig jezus was,mensen houden van wetten en plichten,het verbieden van sex voor het huwelijk vind ik geen liefde,en sommige mensen kunnen trouwens geen geschikte partner vinden voor een relatie,het is allemaal veel te idealistisch om te denken dat er nooit is een keer sex mag ook al heb je de pech nooit sex te kunnen hebben omdat je simpelweg geen partner kan vinden dat vind ik mensen kwellen en pesten, irriteren,dat is makkelijk op te leggen als jezelf genoeg liefde en sex kan krijgen volslagen hypocriet is dat.Ikgeloof ook dat jezus niet iemand was van regeltjes hij genas mensen en hij had tijd en ruimte voor iedereen,dan komen mensen weer met allerlei regels en eigen intepretatie van de bijbel.

 11. Sex voor het huwelijk mag van God ! Laat je niet misleiden tot hardnekkige leer,God kijkt verder dan onze luste en verlangens ,de tinder generatie heeft God lief,zelfs als je christe bent en losse relaties hebt omdat je zelf nog gebroken bent etc .In zie geen oordeel alleen het oordeel van de geen die wijzen naar de tinder christen.mijn ervaring is toen ik de gevoelens ontrukte jaren,dat je onbewustzijn toch wegen vind ,de drang naar seksualiteit in een relatie zijn niet te onderdrukken,het psychologische en emotionele aspect van sex ontzegging is distraseus.Ja kweekt juist een ongekend verlangen naar sex en perversiteit. Vertrouwen is ander woord voor trouwen.het is voor God niet zo boeiend hoe en wanneer je met iemand naar je gaat om te sex en.het is voor hem.boeiender wie je aanbid en wat ,waar je hart zit en of jezelf niet verliest door je levens stijl.en al zal jezelf verliezen dan moet je alleen herinderd worden aan je identiteit in hem.vind leven durf te leven en te sexen want angst maakt meer kapot dan je lief is .

 12. Martin en Ella zegt

  Er zit veel meer vast aan seks dan alleen de fysieke daad op zich. Als je gaat begrijpen wat het allemaal veroorzaakt, ga je ook inzien waarom God er in zijn liefde richtlijnen voor heeft gegeven. Omdat Hij weet wat goed voor ons is!! Wij schrijven er samen heel veel over op onze blog van Liefdeskruiden. Seks is 1 van de mooiste cadeaus van God aan de mens.

Speak Your Mind

*