Welke houding tegenover dating kan ik het beste aannemen als christen?

Christelijke blauwe hemelAls je tegenwoordig kijkt naar hoe men denkt over (online) dating dan zie je een opmerkelijk verschil tussen de jonge en oudere generatie.

Waar ouderen veelal conservatieve opvatting hebben over dit onderwerp staan jongeren hier meer open voor.

Niet-christenen hebben weer een andere kijk op dating. In alle media wordt met middelen zoals advertenties, series als praatprogramma’s duidelijk gemaakt hoe je zoveel mogelijk moet daten voordat je trouwt.

God biedt jou echter meer dan alleen van de ene relatie naar de andere springen. De heer is duidelijk over wie en waarom je zou moeten daten.

Bij christelijke dating leef je ook volgens andere regels, namelijk de regels van God. Er zijn verschillende redenen waarom God ons vraagt  om op een bepaalde manier te leven en hier hoort ook het onderwerp dating bij.

Waarom wel of niet daten als christen?

Alhoewel veel christenen hun eigen mening hebben over dating, staat er weinig tot geen geen informatie hierover in de bijbel.

Je kunt echter aan de hand van enkele Bijbelverzen een idee krijgen wat God van je verwacht:

Genesis 2:24 – “Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt.” (bron)

Spreuken 4:23 – “Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.“ (bron)

1 Korintiërs 13:4-7 – De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze. (bron)

Deuteronium 7:3 – “Sta ook geen huwelijksverbintenissen met hen toe; sta uw dochter niet af aan een van hun zonen en zoek bij hen geen vrouw voor uw eigen zoon.” (bron)

2 Korintiërs 6:14 – “Loop niet in een en hetzelfde span met ongelovigen. Wat is de verwantschap tussen gerechtigheid en wetteloosheid? Wat heeft licht met duisternis te maken?” (bron)

Betekenis van liefde en relaties

De genoemde verzen geven je een beter inzicht in christelijke dating. We moeten ons beseffen dat de heer ons aanstuurt ‘de ware’ te ontmoeten. Hij of zij met wie we willen trouwen.

Je kunt uiteindelijk met zoveel mogelijk mensen daten maar dat gaat uiteindelijk niets uitmaken. Het gaat om het daten en vinden van de juiste persoon (Genesis 2:24).

Christenen moeten daarbij ook hun hart zo goed mogelijk bewaken. Het woord “liefde” wordt vaak gebruikt alsof het niks is. Echter blijkt liefde hetgeen te zijn waar we voor leven en wat ons te been houdt.

De liefde voor God heeft prioriteit maar we leven ook voor de liefde van andere. Liefde heeft verschillende betekenissen. Echter vertelt 1 Korintiërs ons wat liefde betekent voor God.

Het is dus de liefde wat christenen drijft om te daten. Beschouw het echter niet als kortzichtige liefde. Als je daadwerkelijk gaat daten, neem het dan serieus. Zorg dat je de persoon én zijn of haar geloof kent.

Heb je iemand gevonden die weleens jouw toekomstige vriend(in) kan zijn? Check dan zij of haar waarden genoemd in 1 Korintiërs.

Stel de vraag of jullie beiden geduldig en liefdevol zijn voor elkaar. Ga alle genoemde normen, waarden en karakteristieken na om je relatie te evalueren.

Waarschuwingen van de Bijbel

De Bijbel waarschuwt ons voor het aangaan met serieuze relaties met niet-christenen. Je hoeft niet meteen te denken aan trouwen, maar uiteindelijk moet de gedachte wel altijd in je achterhoofd blijven.

Waarom zou je serieus emotioneel betrokken zijn met iemand waarvan je weet uiteindelijk toch niet mee te trouwen?

Dit betekent niet dat je geen vrienden mag zijn of niet mag daten met deze mensen. Het maakt het uiteindelijk wel makkelijker voor jouw (en de andere persoon) als jullie hetzelfde geloof en denkbeelden erop nahouden.

Waar je ook voor moet uitkijken volgens de Bijbel is om een relatie aan te gaan met iemand, in de hoop diegene tot een christen te maken.

Je bedoelingen zijn goed maar zulke relaties werken in de regel vaak niet. Want wat als jouw geliefde niet voor jouw geloof kiest? Maak het jezelf dus niet lastig.

Aan de andere kant denken (vaak jongeren) christenen dat relaties met andere rassen of culturen ongeoorloofd is. Er staat echter niets in de Bijbel dat ons verbied relaties aan te gaan met mensen van een ander ras of cultuur.

De Bijbel legt voornamelijk nadruk op het daten van een christen met een ander christen.

Mocht je wel van mening zijn dat je niet met mensen van een ander ras, cultuur of huidskleur mag daten? Dan zou ik mij persoonlijk afvragen of de regels van het geloof daadwerkelijk de reden is voor jouw om deze mening te hebben.

Discriminatie in ras en cultuur is iets wat niet in de Bijbel voorkomt!

Conclusie: Daten voor christenen

Ik hoop dat je met dit advies een beter inzicht krijgt in welke houding je het beste kunt aannemen tegenover dating. Meegaan met de tijd is belangrijk, zolang je je geloof, normen en waarden niet vergeet.

Het ontmoeten van andere mensen, ongeacht ras, geloof of cultuur is ontzettend belangrijk en zelfs waardevol.

Blijf daarom een zo open mogelijke houding hierin houden. Daten hoeft niet perse uit te lopen in een serieuze relatie. Je kunt iemand ook daten omdat je elkaars gezelschap prettig en gezellig vind.

Door middel van daten leer je in ieder geval veel (nieuwe) mensen kennen waarmee je  uiteindelijk ook  kunt tegenkomen.

Ben je dus op zoek naar een leuke partner? Kijk dan op ons overzicht van goede christelijke datingsites.

Laat wat van je horen

*